Наричат началника на кабинета на Първия “сив кардинал Той обичал да обяснява, че

...
Наричат началника на кабинета на Първия “сив кардинал Той обичал да обяснява, че
Коментари Харесай

Милко Балев се гордее, че е израсъл под крилото на Живков

Наричат началника на кабинета на Първия “сив кардинал ”

Той обичал да изяснява, че името Людмила значи „ на людете блага ”

Милко Калев Балев е най-верният човек на Тодор Христов Живков съвсем 40 години. Живков имал цялостно доверие на Балев, Балев му отвръща с беззаветна лоялност.

Живков и Балев слушат присъдата си по дело №1 през 1990 година СНИМКА: ИВАН ГРИГОРОВ

Двамата дружно приготвят и дирижират Априлския пленум през 1956 година, отново двамата дружно застават на подсъдимата пейка по дело №1/1990 година за корупция и корист с власт.

Милко Балев е роден в Троян. 16-годишен става член на РМС и управлява бойна група. През 1942 година влиза в Българска комунистическа партия, на идната е задържан и наказан на гибел. Присъдата е сменена с пожизнен затвор и на 9 септември 1944 година той излиза от килията като “борец за национална независимост ”. Извървява кариерно развиване в РМС в родния си град и от 1950 е в апарата на Централен комитет на Българска комунистическа партия в отдел “Пропаганда и пропаганда ”.

От януари 1950 година Тодор Живков към този момент е секретар на Централен комитет и Милко Балев става негов механически асистент.

Все по това време Държавна сигурност се образува като независима конструкция в Министерство на вътрешните работи. На 26 януари 1951 година вътрешният министър Руси Христозов показва лист за назначение на 50 “отговорни приятели ” на управителни длъжности в Държавна сигурност. Под №28 в листата е Милко Балев, гласен за секретар по пропагандата и пропагандата в партийния комитет на Министерство на вътрешните работи.

Тодор Живков обаче написа писмо до висшето управление на партията: “Решително правя възражение на предлагането за евакуиране на моя помощник – други Милко Балев, и апелирам Политбюро да не се съгласи с това предложение. ”

По това време Вълко Червенков е всесилният едноличен стопанин на България, само че не възразява против това предпочитание.

Така Милко Балев остава при Живков, а след 1956 година, към този момент като първи секретар на Централен комитет, той прави Балев шеф на кабинета си.

Два пленума –

друга орис

Милко Балев и неотдавна умрялата секретарка Ангелина Горинова са най-активните помагачи на Живков при подготовката и провеждането на пленума от 2 до 6 април 1956 година

Написването на отчета се трансформира в интрига. След години Живков повдига завесата. Той диктувал, брачната половинка му доктор Мара Малеева написа на ръка, Ангелина го преписва на машина. А Милко Балев го чете за писмени и граматически неточности и обезпечава нужните информации.

След приключването на пленума стенограмата и всички документи, свързани с него, са заключени в касата на Милко Балев. Само той и Живков имат ключове за нея. Стенограмата и изявленията са издадени като книга чак през 2002 година

Говори се по какъв начин на рожден ден на Горинова си спомнят за пленума и по какъв начин тогава тя споделила: “Другарю Живков, в този момент е време да вземем властта! ”. Милко Балев я поддържа, Живков се усмихва многозначително. На пленума през 1956 година той печели партийната власт, а след 6 години – през 1962-а, с гросмайсторски интриги завладява и държавната – става министър-председател на мястото на Антон Югов.

За пленума в учебниците по история има десетина реда, само че всички създатели го възхваляват и благославят, макар че в никакъв случай не са чели документите. Стоян Михайлов споделя, че и той като секретар на Централен комитет на Българска комунистическа партия не е имал достъп до стенографските протоколи.

За вярната му и доблестна работа през 1979 година Милко Балев е нараснал в секретар на Централен комитет, а през 1982 година – повдигнат “на върха ” – става член на Политбюро. Той е и ръководител на Комисията по външнополитически въпроси, на Координационния съвет за задгранична агитация и на Комисията по външна политика.

Кабинетът на Първия, управителен от Балев, е от 4-5 индивида и няма официална роля в политическата класификация, само че подкрепя Живков във всекидневната му работа и има забележителен принос към дейностите и решенията на Първия. Митологизират Милко Балев като “сивия кардинал на партията ”.

На 9 ноември 1989 година следобяд Живков привиква пленум в Партийния дом и афишира, че на пленума идващия ден в Бояна ще си подаде оставката като общоприет секретар на Централен комитет на Българска социалистическа партия. Всички го поддържат, срещу оставката му са Милко Балев, Димитър Стоянов и Йордан Йотов. Балев споделя: “Много е значимо, като имаме поради и предишното. Аз си припомням и по какъв начин се организира Априлският пленум, и тази непоклатимост, която има в единството на партийното управление. Аз не мога да отрека, толкоз години съм израсъл под крилото на други Живков, толкоз години бях шеф на неговия кабинет… ”

Тодориада

в 39 тома

За връх на живота си Милко Балев показва издаването на 39 тома “Събрани съчинения ” на Тодор Живков. Балев провежда съставянето и редактирането на съчиненията. Негови са 36 тома, последните три носят “щемпела ” на Никола Стефанов, шеф на кабинета на Първия от 1986 година

Политбюро разпорежда на “Партиздат ” издаването на съчиненията. Първият том излиза през 1971 година по случай 60-годишнината на Живков.

Под сурдинка в обществото стартират да назовават тези томове Тодориада, а създателя им – Тошо Томов. Тръгна и вицът, че Живков е написал повече книги, в сравнение с е прочел.

“Тези събрани съчинения не са мое дело, а дело на груповия разум и воля на цялата партия ”, непретенциозно декларира Живков пред съда. В хода на правосъдния развой излиза наяве, че той в действителност не е написал нито един текст от “съчиненията ”, а това са правили обособени негови сътрудници, ръководени от Милко Балев.

Книги на Тодор Живков се издават от “София прес ” и за чужбина, несъмнено след възнаграждение от наша страна. За да проконтролира всичко по отпечатването им, Милко Балев посещава Швейцария, Франция, Англия, Федерална Република Германия, Гърция и други

На 27 януари 1982 година в Лондон е промотирана първокласната книга “Тодор Живков – общественик и строител на нова България ”. В словото си Милко Балев споделя: “И към края – още няколко думи за индивида Тодор Живков, какъвто е в книгата, която ни е събрала. Достъпен, отзивчив, радушен, бодър, умен, грижлив, с възприятие за комизъм и други. Другарят Живков има необичаен гений – да притегля, да очарова, самичък непрекъснато да се обогатява и самичък да обогатява с личността и с делата си всеки, с който беседва и поддържа връзка. ”

“Отнесени

от вихъра ”

Двете години, прекарани от Милко Балев в плевенския затвор, стават причина в България през 1987 година да бъде публикуван бестселърът “Отнесени от вихъра ”. На заседание през декември 1986 година секретарят на Централен комитет Гриша Филипов е срещу отпечатването на “тази буржоазна и расистка книга ”. “И през днешния ден – гневи се Филипов, – когато сме затруднени и не можем да доставим задоволително хартия за вестници и списания и да издадем толкоз значими книги, тетрадки и учебници, внезапно се издава в големи тиражи една нездравословна книга… ”

Срещу икономическите причини на Филипов Балев вади силата на страстите: “Абе, Гриша, каква буржоазна, каква расистка е тази книга. Две години бях със смъртна присъда, в единична килия. Плевенските ремсисти съумяха да ми внесат “Отнесени от вихъра ”. Тя поддържаше искрата на живота ми. Четях я от корица до корица. Препрочитах я не един път… ”

Вреден футболен

ентусиаст

В края на декември 1989 година съумях да убедя по телефона Милко Балев за изявление с обещанието, че няма да приказваме за друго, с изключение на за футбол. Прие ме в къщата си на ул. “Бигла ” в кв. “Лозенец ”, проектирана от брачната половинка му проектант. Балев призна, че е буен последовател на ЦСКА и недоброкачествен ентусиаст. “На стадиона съм скачал, викал, карал съм се с генерали, последователи на ЦСКА, когато футболистите не играят добре ”, призна още Балев. Веднъж извикал на Трендафил Мартински (председател на БСФС): “Ей, Мартински, всички ли съдии са левскари, бе? ”

Балев описа, че като шеф на кабинета на други Живков персонално провежда среща с делегация, отпред с Георги Калоянчев. Те упорстват Георги Аспарухов-Гунди да играе в “Левски ”, което било неговото предпочитание, а не в ЦДНА. И Първия удовлетворява молбата им.

А главните моменти в прословутата публикация “Докога ще поносим недъзите на българския футбол ”, оповестена във в. “Работническо дело ”, диктувал персонално Живков.

Милко Балев умира на 8 октомври 2002-а, четири години след патрона си, който предава богу дух на 5 август 1998 година


Инфо: 24 часа

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР